Kifejezések Koreában és a Kpopban

Még régebben érkezett hozzám egy kérés, hogy szedjem össze, hogy Koreában és a Kpopon belül milyen megszólítások, kifejezések vannak és mi a jelentésük.:) Most ABC-sorrendbe szedve megtaláljátok a legfontosabb szavak jelentését!^____^ (Fontos megjegyezni, hogy a koreai életben a megszólítások szinte létfontosságúak, de az ő életükben ez  megszokott hétköznapi dolog így leginkább csak számunkra lehet szokatlan, hogy itt mindenki neve után ott van a megkülönböztető oppa, noona, unnie, dongsaeng stb. megszólítás.:))





Abeoji (아버지): Édesapa.

Aegyo (애교): Koreában nagyon szeretett cselekmény. Kezdetben lányok, ma már fiúk is megmutatják, hogy mennyire cukik tudnak lenni. A legtöbb TV show nem marad el anélkül, hogy valaki ne aegyozna. A Kpopban a csapatok *maknae*-jának a feladata leginkább. 



Aigoo : Vagy "aish!". (Az aigoo a cukibb változat.) Ez egy olyan felkiáltás, mint "Ajj, Istenem már!" vagy egyszerűen amikor mi sóhajtunk egyet, mert valami olyat mondunk, olyat hallunk vagy olyat kell csinálnunk ami nem éppen okoz nekünk örömet.

-Ah, -ya: Ez a nevek végén lévő -ka, -ke képző.

Age Line: Ezt akkor mondjuk amikor valakik ugyan abban az évben születtek. Pl.: Minji, Sulli, Krystal és Jiyoung(és még sokan mások) '94-ben születtek ezért ők a 94-line.

All-kill : Ezt a rangot az éri el akinek egy dala vagy albuma #1 helyezést ér el a 7 legális nyilvántartott zeneletöltő oldalon Koreában. Perfect all-kill akkor lesz, ha még a csengőhang-letöltési listát is vezeti mindenhol.

Anti-fanok: Sajnos nagyon sokan abban lelik az örömüket, ha hangot adnak az utálatuknak (ez nem csak a Kpopra és Koreára, hanem bármilyen másik zenei műfajra, országra stb.-re is vonatkozik). Ezek sokszor anti honlapokat készítenek, sőt van olyan aki direkt azért megy el egy ismert emberhez, hogy mindenki előtt utálkozzon.

Bagel Boy/Girl A "Bagel" a  “baby face” és “glamorous body” keveréke. Akire ezt mondják annak az arca is szép/helyes és a teste csinos/jól kidolgozott.
 
Banmal és joen dae mal : A banmal a kötetlen beszédmód, amikor tisztelet adása nélkül beszélünk a másikhoz. Leginkább akkor fordul elő, ha nem tudjuk, hogy a beszélgető partnerünk idősebb-e vagy magasabb rangú, de kellemetlenséget okoz, ha a fiatalabb vagy az alacsonyabb rangú használja az idősebbel szemben. A joen dae mal pedig a tiszteletteljes beszédmód.

Big 3 : A legnagyobb 3 koreai céget szokták így nevezni, az SM Entertainmentet, a YG Entertainmentet, és a JYP Entertainmentet. Ezek nagyon meghatározó cégek a Kpop életében, és általában nekik van a legnagyobb bevételük is. 4.-ként a Cube Entertainmentet szokták emlegetni.
 



CF : Más néven reklámfilmek.

Chuseok : Ez egy nagyon fontos ünnep, sokat hallani róla szeptemberben.(Hogy miért arról később olvashattok egy bejegyzésemben!) Ez a koreai szüreti fesztivál.

Comeback Stage : Ezt akkor mondják amikor egy előadó egy új számmal tér vissza valamelyik heti zenei műsorba (amelyikben előtte már legalább 1× fellépett ezelőtt.).

Chocolate Abs : Akiknek olyan testük van, mint a csokoládé tábla.;)



Daebak : Ezt akkor szokták használni, amikor valami lenyűgözi őket.

Digital Single : Egy dal ami csak online tölthető le.

Dongsaeng (동생) : Jelentése "kistestvér". Barátoknál és igazi testvéreknél lehet használni. Mind a két nemre mondható.

Dream Concert : Ez az egyik legnagyobb éves Kpop koncert Koreában, mert ilyenkor a Kpop legmeghatározóbb személyei, mind egy színpadon állnak. Ez nem téveszthető össze a "Hallyu Dream Concert"-tel.

Eye-Smile : Leginkább az ázsiai arcfelépítésű emberek képesek a szemükkel "mosolyogni". 

  
Fan-chant : Fanok által kitalált szövegrészek az előadók dalainak olyan részeire leginkább ahol csak ritmus, zene van és ének még nincs. Leginkább a dalok elejére szoktak énekelni, és legtöbbször a tagok neveit kántálják. A rajongók ezekkel a szövegekkel kedveskednek szeretett előadójuknak.
Fan Club :  Hivatalos és nem hivatalos fan clubok jönnek létre annak érdekében, hogy támogassák a kedvenc előadójukat. Ezeknek rend szerint fan club nevük és megkülönböztető színük is van.

Full Album : Teljes hosszúságú album ami 10 vagy több dalt tartalmaz. A Kpopban a sorrend legtöbbször a single, kislemezekkel kezdődik, majd a mini album és utána a teljes album (ezután pedig a repackaged album) következik.

Goodbye Stage : Ez a promóciózás végét jelenti egy adott zenei műsorban.


Hallyu : A koreai hullámot nevezzük így. Ez annak köszönhető, hogy megnövekedett azok száma akik érdeklődnek Korea iránt.

Hanbok :Hagyományos koreai népviselet. Vidám színek és bő fazon jellemzi őket. Fontos ünnepekkor/eseményekkor öltöznek Hanbokba.

Hoobae (후배) : Arra lehet mondani aki kevesebb tapasztalattal rendelkezik valamilyen területen nálad. Itt a kor nem számít.

Honey Thighs : A tökéletes combokra mondják.

Hwaiting  (화이팅) : Jelentése "Sok sikert!". Ezzel vidítják és bíztatják egymást az emberek.

Hyung (형) : Jelentése "idősebb fiútestvér". Kizárólag fiúk között használatos, barátok és igazi testvérek egyaránt használják, sőt elhagyása sértődésekhez vezethet.

Hyungnim (형님) : Udvariasabb kifejezése a 'hyung'-nak.

Idol : A Kpop egyik megkülönböztetője, hogy itt nem sztárok vannak hanem idolok. A fiatal személyeket szoktuk a Kpopban idolozni, mert a 30 feletti személyek nem szeretik, ha idolnak hívják őket. Az 'idol' jelző avval különbözteti meg őket az egyszerű énekesektől, hogy ők nem csak énekelnek, hanem táncolnak, színészkednek, műsortvezetnek, modellkednek és egyéb más tevékenységeket folytatnak.

JYP : Park Jin Young, más néven J.Y. Park. Ő alapította a JYP Entertainmentet.

Lee Sooman: Az SM alapítója.


Maknae (막내) : A legfiatalabb tagja egy bandának.

me2day : Egy koreai közösségi oldal.

Mini Album : 2-3 új dalt tartalmaznak, remixekkel, instrumentálokkal. A mini album után szokott következni a teljes album.

Music Program (Zenei műsorok): Ezek az Mnet M! Countdown, a KBS Music Bank, az MBC Music Core, az SBS Inkigayo stb. Itt promóciózzák az előadók az új dalaikat, albumjaikat. Ezeken a műsorokon lehet díjakat, trófeákat bezsebelni.
  • Mnet M! Countdown – Csütörtök – 18:00 Győztes díj=  “Song of the week” (
  • jTBC Music On Top – Csütörtök
  • KBS Music Bank – Péntek 17:50 Győztes díj = "K-Chart. There is no limit on wins."
  • MBC Music Core – Szombat 15:50 -nincs heti nyertes-
  • SBS Inkigayo – Vasárnap 15:50 Győztes díj= Mutizen
         

MV: Music Video -Videó klipp-

Netizen : Kombinációja az ‘Internet’ és a ‘Citizen’ szavaknak. Ezt azokra használják akik az interneten valamilyen szóbeszédet terjesztenek. (Általában van igazság alapja, van ami igaz és van ami nem.)

Noona(누나) : Jelentése 'idősebb lánytestvér". Fiúk használják lányokra. Barátok és igazi testvérek is használhatják, sőt egy párkapcsolatban a férfi noonanak hívja a lányt, ha a lány idősebb.

Nunim (누님) : A noona tiszteletteljesebb formája.

Noraebang : Karaoke

Oppa (오빠) : Jelentése enek is az, hogy "idősebb fiútestvér", de ez lányok számára. Ezt leginkább igazi testvérek használják, mert egy kapcsolatban ha a fiú az idősebb akkor a lány oppanak nevezi őt. (Ebben a formában ez egy kicsit személyesebb megszólítás.) A rajongók használják előszeretettel az idolokra ezt a megszólítást.

Omona :  Ez az “Oh my God!” koreai változata.

PV A JPopban (japán pop) így hívják a videó klippeket. Szóval ha a koreai idol csoportok/szólisták japán nyelvű dalaikhoz videóklippet promócióznak akkor ezt használjuk az MV helyett.

Repackaged Album :  Más néven újracsomagolt album. Ez az ezt megelőző full album új kiadása. Ez 2-3 dallal többet tartalmaz, más lesz az album koncepciója, és ezen más lesz a cím adó dal amihez új klipp is járul. Ezt akkor szokták kiadni, ha a full album promóciózása már befejeződött.

Rookie : Más néven 'újoncok'. Az újonnal debütált énekesekre vagy csapatokra mondják. Ezt a címet akár 1 évig is viselhetik.

Sasaeng (사생팬): A megszállott rajongókat nevezik így. Ezek képesek követni őket, betörni a kollégiumukba, és annélkül, hogy tudatában lennének bántalmazni is őket (hajtépés stb.). Fanatikus szörnyekként másznak bele a kedvencük magánéletébe.

-Shi: A nevek végén használják. Sokkal nagyobb tisztelettel beszélünk valakiről, ha oda rakjuk a neve végére a -shi képzőt.

Ssanti : cheap, cheesey or goofy. In K-Pop it is usually used to describe someone’s dance style. 

Selca : Kombinációja a “self” és a “camera" szónak. Ezek a saját magunkról készült képek amiket megosztunk egyéb közösségi portálokon. Az idolok (és egyéb hírességek) nagy előszeretettel osztanak meg magukról képeket a rajongóknak.

S-Line (에스 라인) : A nők egyik hőn áhitott vágya, hogy ilyen alakkal rendelkezzenek. Ez az alkat karcsú és esztétikus.                                     

Subunit: Ezek valamelyik banda/ák al-csoportjai. Minimum 2 emberből áll. Promóciózás vagy zenei kiadás céljából jönnek létre.
  • Super Junior-M : Super Junior
  • Trouble Maker : Hyuna (4Minute) & Hyun Seung (BEAST)
  • Orange Caramel : After School
  • GD&TOP: Big Bang
  • Sistar19 : Sistar
  • Infinite H: Infinite

Sunbae (선배) : Amikor valakinek valamilyen téren nagyobb tapasztalatai vannak nálad. Itt sem számít a kor. Például a BigBang Sunbae-je a 2NE1-nak, pedig Dara és Bom idősebbek, mint a BB tagjai.

Sunbaenim (선배님) :  Tiszteletteljesebb formája a 'sunbae'-nek.

Title Track : Más néven címadó dal. Ez lesz az album fő dala, ebből készül klipp és azt a fogják a zene showkban promotálni.

Trainee : Más néven gyakornok. Ez az az időszak amikor az idolpalánták még nem debütáltak, hanem felkészítik az idol életre őket. A gyakornokság ideje változó, de normális esetben 2 év.

Triple Crown : Az előadók akkor kapják meg ezt a díjat, ha egy daluk 3 héten keresztül nyer az  M! Countdownban és az Inkigayoban.Ugyan azzal a dallal ezt a díjat nem lehet megnyerni még egyszer.

Unni (언니) : Jelentése ennek is az, hogy 'idősebb lánytestvér. Ezt kizárólag lányok használják lányokra. Barátok és testvérek egyaránt használhatják.

Ulzzang: Ez egy stílus irányzat. A szó jelentése "legjobb arc". Ezek az emberek nagyon sokat adnak a megjelenésükre, kinézetük megfelel a koreai ideálnak és elsősorban az interneten hirdetik magukat ezzel hírnevet szerezve maguknak. Sokszor lesz ezekből modell, énekes, táncos, színész stb.

V-Line:A koreai trend szerint a V alakú arc a legszebb.

YG : = Yang Goon. Yang Hyun Suk a YG Entertainmentnek az alapítója.




cr.:
~soompi




Share this:

JOIN CONVERSATION

2 Hozzászólás:

  1. Én azt hittem már mindent ismerek! ....mégsem! ^-^ köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Haha! Jó kis szótár! :) Ezek tényleg a legalapvetőbb dolgok. Istenkém, ha csak belegondolok, hogy nekem mennyire gőzöm sem volt arról, hogy mi, mit jelent... :) P.. emlékszem, hogy konkrétan az "aegyo" milyen nehezen esett le, hogy mi is az...
    (Egyébként van egy nagyon jó cikk a wikipedian - és magyarul! - a k-pop-ról, mindenkinek ajánlom figyelmébe.)

    VálaszTörlés