Dél-Korea: Hadsereg


A Koreai Köztársaság (Dél-Korea) hadserege (대한민국 육군, Daehanminguk Gukgun), más néven ROK hadsereg (대한민국 육군,Daehanminguk Yukgun) felelős a szárazföldi hadviselésért. Ez Dél-Korea legnagyobb katonai ága. A következő a ROK haditengerészet (대한민국 해군,Daehanminguk Haegun), a ROK tengergyalogosság (대한민국 해병대,Daehanminguk Haebyeongdae) a ROK légierő (대한민국 공군,Daehanminguk Gonggun) végül a ROK tartalék erők (대한민국 예비군, Daehanminguk Yebigun)

Itt a férfiaknak (ritka, de van, hogy önkéntes nők is bevonulnak) 1948. augusztus 15-e óta 18 és (2011 óta) 35 év között 21-24 hónapos szolgálatot kell tenniük. A katonai szolgálat alól azok kapnak felmentést akik súlyosabb egészségügyi problémával küzdenek. Bár ez sem jelent minden esetben teljes mentességet.

Észak-Koreának az 1 millió fős hadseregének kétharmada tartósan állomásozik a demilitarizált zóna (határvonal) közelében, ezért Dél-Koreának is készenlétben kell állnia, hogy esetleg ellensúlyozni tudjon egy támadást az észak-koreaiak részéről.



A ROK hadsereg 3 hadseregre van szerveződve.:
Első hadsereg (FROKA), a Második Hadsereg (Operatív Parancsnokság), a Harmadik Hadsereg (TROKA). 
Mindegyiknek meg van a saját központja. A TROKA felelős a főváros védelméért, valamint a demilitarizált zóna nyugati részéért. A FROKA felelős a demilitarizált zóna keleti részéért. Az Operatív Parancsnokság pedig a többiek feladatának végrehajtásában segédkezik.

2012-es adatok szerint 506.000 katonával , 2300 tankkal, 2600 páncélozott járművel, 5300 tüzérségi eszközzel, 30 irányítható rakéta rendszerrel, és 600 helikopterrel rendelkezik a ROK.

A haditengerészet 96.000 személyzettel, 170 hajóval, 10 tengeralattjáróval, 80 járőr járművel, 10 merevszárnyas és 50 forgószárnyas repülővel és 400 lánctalpas járművel rendelkezik.


A légierő 65.000 rendszeres személyzettel, több, mint 600 harci repülőgéppel (azzal szemben, hogy Észak-Korea 1,600-1,700 darabot birtokol, de ezek leginkább elavult típusúak, régi szovjet és kínai gyártásúak) rendelkezik.

A harci gépek nagy számban Amerikából származnak, de mostanság már saját készítésű, illetve saját fejlesztésű dolgokat használnak szívesen.


Élet a hadseregben

Bevonulás után 5 hétig kiképző táborba kerülnek a férfiak/nők. Az első 3 napban megkapnak minden alapkelléket.(Egyenruha, csizma, fehérnemű.) A katonaságba való saját tárgyak bevitele szigorúan ellenőrzött. Szemüveget, órát, egy kis készpénzt stb.t lehet bevinni + ha még belefér akkor egy-két személyes dolgot. Ritkán szoktak hazaküldeni embereket, de a kiképzés alatt derül ki, hogy kinek mennyire jó a fizikai/egészségi állapota. A kiképzések után vizsgázniuk kell, képességeik szerint fogják becsoportosítani, hogy ki hova specializálódik. Ezek után már fegyvereket is kapnak és megtanítják őket használni. A lehető összes fegyverrel és helyzettel megismerkednek. A fegyverek használata után megtanulnak árkot ásni és elsősegélyt nyújtani. A teljes fizikai és lelki 5 hetes tréning után bázisokba sorolják őket.

A bázisok attól függően eltérőek egymástól, hogy mire specializálódott. Ha már bázisban van egy katona akkor is vár rá évente 1× egy nehéz katonai kiképzés. (A mindennapi kisebb kiképzések mellett.) A bázisok  szolgáltatásaikban is különböznek. A nagyon szerencsések olyan bázisba kerülnek ahol van karaoke, internet kávézó, játékok, tv és meleg víz. Ám ebből 1-2 van csak. A szerencsétlenül jártak olyan bázisba kerülnek ahol nincs meleg víz, koszos a hely és a legjobb esetben van egy focipálya. Általában mindenhol van tv és azt a csatornát nézik amit a bázisban lévő legfelsőbb rangú ember szeretne. Hajnali 5 órakor kell kelni és délután 5 óráig komoly járőrszolgálat, bázis takarítás és egyéb katonai teendők várnak rájuk. Délután 5 óra után foglalhatja el magát a katona avval amivel szeretné. Egy katona minden 100. eltöltött napja után elhagyhatja a bázis területét 4-5 napra, hogy találkozzon a családjával és szeretteivel. De ehhez is szerencsének kell lenni, mert csak 10 ember mehet el azok közül akik éppen letöltötték már az  ×-edik 100. napjukat. Ezen kívül, ha valamelyik katona kiválóan teljesít kaphat ugyan így 4-5 nap jutalmat. Személyes okok miatt is lehet mellőzni a katonaságot egy időre (pl.: halál a családban). Látogatót lehet fogadni, csak előtte kérvényt kell benyújtani. A katonák fizetést is kapnak. A fizetés mértéke attól függ, hogy milyen rangos a katona.

Ami még vitatott téma az az, hogy a híres személyek kivételes helyzetben vannak-e? Bizony a cégek képesek elintézni azt, hogy az általuk menedzselt személy ne a legkeményebb helyre specializálódjon.(Például Se7ven, akinek a CUBE intézett el egy könnyebb helyet.) Sokat hallani a katonai rádióállomásokról és az egyéb olyan katonai feladatokról amik nem megterhelőek. (A tehetősebb családok is 'ily módon befolyásolhatják a katonaságot.) Bár a mostani "Rain botrány miatt" (a megengedettnél sokkal többször hagyta el a bázist azért, hogy a barátnőjével randizgasson) annyira kiverte a biztosítékot a civil emberek között, hogy a katonaság rövidesen egyre szigorúbban fogja venni azt, hogy az idolokkal szemben még a legkisebb kivételezést is eltörölje.







RANGOK

Általános tiszti/zászlóstiszti rangok:

원수.JPG
  • 원수 (元帥) Wonsu (Tábornagy, flottaadmirális)





대장 견장.JPG
  • 대장 (大將) Daejang (Tábornok/tengernagy)



중장 견장.JPG


  •  중장 (中將) Jungjang (Altábornok/altengernagy)







소장 견장.JPG

  • 소장 (少將) Sojang (Vezérőrnagy/altengernagy)



 


준장 견장.JPG 
  •  준장 (准將) Junjang (Dandártábornok/sorhajókapitány)








 Területi színtű rangok:

대령 견장.JPG  


  •  대령 (大領) Daeryeong (Ezredes/kapitány)

 


중령 견장.JPG

  • 중령 (中領) Jungnyeong (Alezredes/parancsnok)


     

소령 견장.JPG


  • 소령 (少領) Soryeong (Őrnagy/hadnagy)









 Vállalati színtű rangok:
대위 견장.JPG

  • 대위 (大尉) Daewi (Kapitány/főhadnagy)


중위 견장.JPG



  • 중위 (中尉) Jungwi (Főhadnagy (junior fokozat))




소위 견장.JPG


  • 소위 (少尉) Sowi (Másod hadnagy/zászlós)









Tiszthelyettes rang:

준위.JPG
  • 준위 (准尉) Junwi (Tiszthelyettes)







Altiszti rangok:

원사2.JPG


  • 원사 (元士) Wonsa (Tiszthelyttes/törzszászlós)



상사.JPG

  • 상사 (上士) Sangsa (Főtörzsörmester)




중사.JPG



  • 중사 (中士) Jungsa (Első örmester)




하사.JPG



  • 하사 (下士) Hasa (Törzsörmester/első osztályos tisztviselő)









Besorozási rangok:


ROK Army Byeongjang.png

  • 병장 (兵長) Byeongjang (Örmeste/másod osztályos tisztviselő)

ROK Army Sangbyeong.png
  • 상병 (上兵) Sangbyeong (Harmad osztályos tisztviselő)
ROK Army Ilbyeong.png
  • 일병 (一兵) Ilbyeong (Első osztályos matróz)
ROK Army Ibyeong.png
  •  이병 (二兵) Ibyeong (Tengerészgyakornok)

  • 장정 (壯丁) Jangjeong (Újonc)


Bázisok


Busan

Busanjin-gu: Camp Hialeah

Daegu 

Nam-gu: Camp George, Camp Henry, Camp Walke

Gangwon tartomány

Chunchon: Camp Page
Wonju: Camp Eagle, Camp Long

Gyeonggi tartomány

Dongducheon: Camp Casey, Camp Castle, Camp Hovey, Camp Mobile, Camp Nimble
Osan: Osan Légi Bázis
Paju: Camp Bonifas, Camp Edwards, Camp Garry Owen, Camp Giant, Camp Greaves, Camp Howze, Camp Stanton
Pyeongtaek: Camp Humphreys
Seongnam: Seongnam Golf Course
Suwon: Suwon Légi Bázis
Uijeongbu: Camp Essayons, Camp Falling Water, Camp LaGuardia, Camp Red Cloud, Camp Sears, Camp Stanley
Yongin: Yongin

Incheon

Gyeyang-gu: Camp Market

Jeju-sziget

Namjeju-gun: Camp McNab

Észak-Gyeongsang tartomány

Chilgok-gun: Camp Carroll

Észak-Jeolla tartomány

Gunsan: Kunsan Légi Bázis

Szöul

Dobong-gu: Camp Jackson
Yongsan-gu: Camp Coiner, Camp Kim, Yongsan Garrison

Dél-Gyeongsang tartomány

Jinhae: Chinhae





cr.:
~Wikipedia, Ask a Korean



Share this:

JOIN CONVERSATION

4 Hozzászólás:

  1. De jól összeszedted! Érdekes volt, köszönjük.
    Amúgy, amiről szót ejtettél a végén, az a "különleges alakulat" a celebeknek, aminek igazából az volt a feladata, hogy a sereget, illetve a katonai szolgálatot népszerűsítse (pl. SJ Leeteuk is benne volt ebben, és katonai musicalban szerepelt, meg mindenféle sereget népszerűsítő eseményen volt műsorvezető), nemrégiben oszlatták fel Se7en (és még két? másik katona) botránya miatt. (Szolgálati időben jöttek kifelé egy "masszázs" szalonból...)
    A 21 hónap az aktív szolgálatot teljesítőknek van, a 24 hónapot a polgári szolgálatosoknak kell teljesíteni (eü. probléma miatt kapják ezt az enyhébb szolgálatot).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm szépen!:)
      Igen, azt tudtam, hogy népszerűsítették velük.:) Se7ven, Rain és nem ugrik be, hogy lenne 3. idol is aki miatt betiltották ezt az úgymondott "idol katonaságot". :)

      Törlés
  2. Nekem vannak kóreai ismerőseim, és az egyikük nem ment katonaságba, mert elvileg van rá valamilyen mód, azt hiszem valamilyen munka esetén nem kötelező hadseregbe vonulni (nem értettem pontosan :P )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egyik ismerősömnek például azért nem kell bevonulnia mert Amerikában van bejelentve az állandó tartózkodási helye.:D (Bár most tényleg ott is van:D)

      Törlés