Az alkoholfogyasztás kultúrája~

Dél-Koreában az alkoholfogyasztás kultúrája szorosan hozzákapcsolódik a nemzeti hagyományokhoz és az étkezési szokásokhoz. Ez a kultúra Kínából származik. A Koryo-dinasztia (935-1392) idején terjedt el ez a hagyomány. Első sorban alkoholt csak fontos eseményekkor fogyasztottak.


Mezőgazdaság


Az idő és az évszakok váltakozása nagyon kihat a mezőgazdaság változására is és ezzel kapcsolatban fogyasztottak elsődlegesen alkoholt. Különös képpen a parasztok és a farmerek. Mezőgazdasági szezonok előtt főztek szeszes italokat amit házról házra vittek a falvakban. Az egyik jellegzetes ital a rizsbor (Takju) volt. A gazdák a kora reggeli órákban mindig megittak egy korty rizsbort és utána mentek dolgozni a földre.


Koreai újév


A másik legfontosabb ünnep az újév. Ekkor Sojut ittak. A koreaiak ősei úgy gondolják, hogyha ilyenkor Sojut isznak kiszorítják a titokzatos betegségeket és a rossz aurát. Sok féle Soju létezik, ezek közül itt hagyományos a Dosoju. Ez gyógynövények és finomított rizsborból készült. Ez tartották a legjobb betegség megelőzőnek így kora reggel a szülők együtt ittak belőle a gyerekekkel.

Daeboreum


Ez a holdújév első teliholdja. Ilyenkor "hallásjavító" bort ittak. Ez azt jelenti, hogyha ilyenkor valaki bort iszik akkor sokkal hamarabb meghall/megtud egy jó hírt. Ilyenkor a *nők is ihattak alkoholt. Ennek az alkoholnak a neve régiónként változott.


Dano


Ez az ünnep a holdnaptárban az 5. hónap 5. napjára esik. A "Dano" alkalmával ültetik át a rizst. Ennek az ünnepnek alkalmából azért ittak alkoholt, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és a szerencsétlenséget és hogy egészségesek legyenek és hosszú életük legyen.


*A régi időkben tombolt a konfucianizmus és egyes emberek -főleg a nők- nem ihattak alkoholt. De egy idő után megszűntek azok a szereotípiák, hogy a nők nem ihatnak alkoholt, így nemtől függetlenül fogysztthattak alkoholt az emberek.




Az alkoholfogyasztás etikettje 

(Hyanguemjurye (향음 주례))


Az 1300-as években "fejlesztették ki" az alkohol fogyasztás modorát. Ez azt jelentette, hogy innentől kezdve az embereknek be kellett tartaniuk a szigorú szabályokat. A Hyanguemjurye az egyik legfontosabb dolog a koreai emberek részéről.

  • Ha valaki italt tölt neked a poharadat két kézzel mutasd felé.
  • Ha a társaság amelyben benne vagy iszik, akkor illetlenség ha nem iszol. Ha nem is szeretnél inni legalább egy kortyot illik. (Sokan mondják elfogadható okként azt, hogy: "Vár haza a feleségem!" vagy hogy "A vallásom nem engedi!"kifogást, de van aki az egészségi állapotára hagyatkozik így nem kell inniuk.:))
  • Soha ne töltsük meg a saját poharunkat. Várjuk meg amíg a partnerünk megtölti. Ha nekünk kell töltenünk azt is két kézzel tegyük.
  • Soha ne igyunk egymással szemben. Ha iszunk fordítsuk el arcunkat. Idősekkel szemben nagyon nagy tiszteletre vall, ha a felsőtestünket is elfordítjuk.
  • Ne felejtsünk el ivás ellőtt koccintani és azt mondani: Konbae!-Ez az 'egészségedre' koreai megfelelője-
  • Az első kortyot mindenki együtt tegye meg.
  • A poharat soha ne hagyd üresen amíg beszélgettek.
  • Általában mindig egy ember fizeti az italt.

  • Ha külföldivel isznak addig elnézik azt, ha nem ismered az összes szabályt, ameddig látják rajtad, hogy próbálkozol. A cégeknél az első amit egy külföldinek megtanítanak az az alkoholfogyasztás etikettje.


Mapaság...


Ahogy a társadalom elkezdett fejlődni ennek a kultúrája is megváltozott. Az embereknek kezdetben céljai voltak az ivászattal kapcsolatban. Manapság már eseményektől függetlenül is szívesen fogyasztanak alkoholt. Sokan úgy tartják, hogy egy jó üzlethez elengedhetetlen az alkohol fogyasztás. Az üzleti életbe beleivódott az alkohol. "Az öltönyösöket" a leginkább szerdán és csütörtökön lehet az utcákon látni, mert ezek a napok vannak kitalálva az ivászatra.

Szoros kapcsolat kialakítása


Munkatársak és barátok sokszor mennek vacsorázni, és ilyenkor elengedhetetlen az ételhez megfelelő alkohol. Úgy tartják, hogyha barátokkal/munkatársakkal isznak akkor jobban megismerik egymást, így a vacsora nélküli ivás is gyakori.

Újév


Az újévkor való alkohol fogyasztás még a mai napig 'él, de most már a pubok, klubbok, bárok vagy otthon tartott bulik során fogyasztanak alkoholt.


Alkoholt bárokban, pubokban, karaoke bárokban, éttermekben, utcai árusoknál, klubbokban, kisboltokban lehet elsősorban találni. Korea a #13 helyen áll az egy főre jutó alkohol fogyasztást tekintően. Itt az alkohol nagyon olcsó. A nemzeti ital a Soju, de nagyon sokan isznak még rizs alapú italokat és sört.





Sajnos gyakori részeg embert látni az utcákon. A részegségig fajuló alkohol fogyasztásra az utcákon még nincs törvény. Sőt az emberek általában toleránsak a hangos beszélgetésre, a hangos énekelgetésre és az utcán fetrengő részeg emberekre. A rendbontás is egyre gyakoribbnak számít részeg emberek által manapság. (Megj.: Sok diák is italba folytja bánatát manapság a stressz miatt.)

Hogy egy kicsit közelebb kerüljünk ehhez a dologhoz, egy filippínó nő írt bejegyzést arról, hogy a koreai férje gyakran eljárkál inni és hogy ilyenkor mit szokott csinálni:


A nő azt írja, hogy a férje sokszor mondja, hogy találkozik a barátaival és ez a "találkozom a barátaimmal" szöveg a koreai férfiaknál általában egyenlő azzal, hogy isznak is. Írja, hogy a férje nem alkoholista -ahogy a legtöbb koreai sem- de szeretnek inni. A nő a házasságuk első évében nem értette, hogy a férje miért járkál el hetente inni, olykor még otthon is ivott a testvéreivel és az apjával. Amikor a férje részeg nem bántja őt de az író szerint elviselhetetlen a horkolása.:) Humorosan megfogalmazva: "A dél-koreaiak azt hiszik Észak bombázik!" Ő is írta, hogy a férje sokszor jött haza céges vacsorákról, amit ugye a soju kísér és mivel későn is ért haza + részeges is volt, így a nappaliban kellett aludnia, de ez nem tetszett neki. Egy másik nap a férj már félve ment haza és amint ajtót nyitott neki máris mondta, hogy "Sajnálom, sajnálom, sajnálom! Nem vagy mérges?". A válasz 'nem' volt. Ezek után a nő írt egy pár tippet ilyen esetekre:

  • "Nem számít, hogy hányszor mondjuk a férjünknek, hogy ne igyon, általában úgy sem hagyják abba. Ez olyan, mintha elvennék előlük a kimchit. Először is elkerülhetetlen a munka végett, amikor a munkatársakkal találkoznak. Aztán a családi események, ahol el kell fogadni az italt. Másodszor a munka itt sokkal stresszesebb általában mint máshol és így szokták oldani a feszültséget. Harmadszor pedig senki sem szereti, ha megmondják, hogy mit csináljunk és mit ne. Minél többet ostromoljuk a férjünket, hogy ne igyon annál többet fog!
  • Ha sokat ivott a férjed beszélj vele erről akkor amikor nem részeg. De ne hozzuk fel nekik ezt minden alkalommal, mert így nem vesszük át a hatalmat csak zsémbes feleségek leszünk. Mondd el neki, hogy nem történik semmi rossz, ha iszik csak menjen haza biztonságban és szedje össze magát (mossa le magáról a förtelmes szagot) mielőtt a hálószobába megy.
  • Ne használjatok kijárási tilalmat! Soha ne mond meg neki, hogy mikor jöjjön haza ha elmegy a barátaival, vagy ha részt vesz egy vállalati vacsorán. Észrevettem, hogyha azt mondom, hogy "Gyere haza éjfélkor!" vagy ha "Gyere haza hajnali 1-re!" az nem segít. De ha azt mondjuk, hogy "Mikor jössz haza? Remélem hamar!" akkor valóban hamarabb érkezik a vártnál.
  • Kérd meg szépen, hogy mondja el, hogy hova és hogy kikkel megy el inni. Bár az én férjem mindig tájékoztat erről, de tudom, hogy sok koreai feleség nem tud ezekről.
  • Ha nem tudod, hogy hol van a férjed nyugodtan hívd! Ne hagyatkozz az SMS-ekre, mert a zajos helyeken nem biztos, hogy észre veszik! (Azt tudtad, hogy a koreaiak szeretnek non-stop beszélni? És amikor isznak még hangosak is! Néha még annyira is hangosan, hogy a mellette ülőnek beszakad a dobhártyája.) De azért csak hébe-hóba hívogasd, mert sokan gyűlölik, ha megzavarják őket. A férjem barátai például bosszantónak tartják.
  • Ne rúgd ki a hálószobából (mint én)! Ha van energiád rá segíts neki. Adj neki kávét és hagyd hogy kialudja! Amíg nem bántalmaz téged esküszöm, hogy ilyenkor jól jön nekik egy jó feleség!

Mostanában a férjem már nem is iszik! Megfogadta nekem, hogy megmutatja, hogy tud nemet mondani, ha meghívják egy italra. Valóban tudott, mert múltkor a testvérénél vacsoráztunk és vettek egy üveg sojut. A férjem azt mondta, hogy ő nem iszik, csak akkor ha én engedélyt adok rá.^^"
@chrissantosra





Természetesen itt is sokan vannak akik megvetik az italt. Igazából eddig azok közül a koreai fiúk közül akikkel erről beszéltem, mind azt mondta, hogy utálja az alkoholt, szóval nem szabad azt hinni, hogy mindenki alkoholista! Aki a kultúra miatt iszik az nem lesz részeges vagy alkoholista, de az elől sem bújhatunk el, hogy manapság bizony nagyon sokat válnak azzá!









cr.: Wikipedia, @korea4expats, @visitseoul,
@inbetweensoju, @chrissantosra


Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése