Hangang parkok Szöulban~

Han folyó, Seongsu híd
Ha már a Han folyó menti parkokról fog szó esni, először ismerkedjünk meg magával a folyóval is.

A Han (한강/漢江) egy jelentős folyó Dél-Koreában. A 4. leghosszabb folyó az Amnok, a Duman és a Nakdong után. A Han folyó teljes hossza (A Namhan és a Bukhan mellékfolyóival együtt) 514 km. A fő városa a folyónak Szöul. 

A Han folyó a történelemben is nagyon sok szerepet játszott. Kína és Korea közti kereskedelmi útvonal volt.

Sok koreai szerint a város legcsodálatosabb helyeit a Han folyó mentén találjuk meg. A folyó nagy turistalátványosság. 

Ma összesen 12 folyó menti parkot tartanak számon. 1982-ben indult el a folyó fejlesztési projekt és 1986-ban fejeződött be. A parkok fő célja, hogy kialakítsanak egy környezetbarát teret amit a koreaiak és a turisták is egyaránt élveznek.

Az idő múlásával az építőipar új utakat és épületeket hozott létre ezzel korlátozva néhány park használatát. Ezáltal pár park neve egyre kevésbé ismert és látogatni is csak korlátozott számban látogatják.



2007-ben elindították a Hangang reneszánsz projektet. A projektben fel szeretnék fejleszteni az összes parkot és annak területeit. Sok hangot adnak a kultúrának, a művészetnek és a szabadidős programoknak. Ezen kívül mindegyik parknak adnak egy külön témát ami által mindegyik más lesz és varázslatos. A programot várhatóan 2030-ra szeretnék befejezni.


Egészen évben a non stop nyitva tartó Han folyó mentén végighúzódó park (Hangang Park (한강공원)) nagyon sok mindennel szolgál az arra járóknak.

 
Aki sportolni szeretne több, mint 257 lehetőség közül választhat. Nagyon sok a gyalogos-és bicikli út, a teniszpálya, a kosárpálya, a focipálya, télen korcsolyázni is lehet, íjászkodhatunk, gördeszkapályákat építettek ki és bőséges vízzel kapcsolatos sportot próbálhatunk ki.
 
Aki komoly sportolásba szeretne belevágni az itt bármelyik sporthoz talál oktatást is

A folyó otthont ad a vizisportoknak. Vizisíelhetünk, jet skizhetünk, vitorlásozhatunk, valamint az arra szolgáló medencékben szörfözhetünk is. Sok uszoda is várja az arra járókat. Nyáron jobbnál jobb strandok várják júniustól-augusztusig a kikapcsolódni vágyókat.
 
Nagy divat biciklit kikölcsönözni. Egy órára a kölcsönzés átlagosan 3000 ₩ (~622 FT)

Sok a camping hely, így nagyon sokan mennek sátorozni. Nem feltétlenül kell saját sátorral rendelkeznünk, a campingezős helyeken bérelhetünk is.

Egész évben kulturális fesztiválokon, versenyeken és különböző rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődők.

A piknikezés és az alkoholfogyasztás megengedett, de a parkokat feltétlenül tisztán kell tartani ezért saját magunk vagyunk felelősek kidobni magunk után a szemetesbe a szemeteket.

A szabadtéri kikapcsolódásokon kívül sok étterem, kávézó, kulturális épület és egyéb vásárlási lehetőségre is szert tehetünk a parkok közelében.

Több információt a parkok hivatalos honlapján találhattok: hangang.seoul.go.kr

 

 A 12 Hangang Park

  • Hangang Gangseo Park
  • Hangang Park Nanji
  • Hangang Mangwon Park
  • Hangang Seonyudo Park
  • Hangang Yanghwa Park
  • Hangang Yeouido Park
  • Hangang Ichon Park
  • Hangang Banpo Park
  • Hangang Jamwon Park
  • Hangang Ttukseom Park
  • Hangang Jamsil Park
  • Hangang Gwangnaru Park






cr.:
~Wikipedia
exploringkorea
chincha
happydalki
foreignerjoy



Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése