Gyereknap Dél-Koreában:3

news.xinhuanet.com
Május 5-e a hivatalos munkaszüneti nap. Ilyenkor ünneplik a Gyereknapot (어린이 날) Dél-Koreában.  A szülők ilyenkor ajándékokat adnak a gyerekeknek, valamint együtt töltik ezt a napot. Ilyenkor tele vannak a vidámparkok, az állatkertek, a múzeumok, a mozik és mindenféle gyermekjólétti helyek családokkal.

Bang Jeong Hwan


Nos, mi is a története annak, hogy nemzeti ünnep lett május 5-e?

Amíg japán megszállás alatt voltak május 1-jén tartották. 1922-ben Bang Jeong Hwan mesemondó és író nagyban hozzájárult ennek az időpontnak a javításához. Sok tanulmánya volt a gyerekekről, hogy hogyan segítsen nekik. Ezt írta:

"A gyerekek a jövő nemzete. Mutassunk tiszteletet a gyerekek számára. A gyerekek, akik úgy nőnek fel, hogy megvetik őket és kinevetik, más emberekké válnak, akik másokkal is tiszteletlenül fognak bánni. Azok a gyerekek akikre tekintettel vannak, azok másokat is tiszteletben fognak tartani."



Ez megérintette az összes koreai értelmiséget és munkást és elindult ennek a napnak az áttétele május 5-re. Bang Jeong Hwan volt az a személy is aki megalkotta a "gyerek" modern koreai kifejezését, az "eorini(어린이)"-t, ezzel felváltotta a korábbi
enom (애놈) és aesaekki (애새끼) szavakat. Emellett elindított egy "Saek Dong Hoi"  nevű szervezetet is.
1939-ben még a japán hatóságok elnyomták ennek a megindulásnak a történéseit. Ekkor hivatalosan még nem mondhatták ki, hogy május 5-én tartják ezt az ünnepet, mivel mindenféle gyülekezetet és fesztivált a japán aktivisták leállítottak.
1946-ban miután már függetlenné váltak, gyermekjóléti törvényt írt az alkotmány és bejegyezték május 5-ét, mint Gyereknap. 1975-re lett hivatalos munkaszüneti ünnep. /Megjegyzés: 1950-75-ig a Gyereknap hasonlított a "fiúk napjához", mivel ebben az időben sokkal nagyobb tekintete volt a férfiaknak. Bang Jeong Hwan hiába hírdette azt, hogy mind a két nemet tiszteletben kell tartani./

Természetesen a családi összejövetelen, mint mindig itt is nagyon sok ételt fogyasztanak. A gyermekek pedig pénzt kapnak ajándékba.

(Észak-Korea június 1-jén tartja a Gyereknapot, mint minden más kommunista ország.)
dodoland.com
Logó
A szív:  A Saek Dong tagjai
Kőr: Gyermeki lélek
Zöld rész: Ambíció, szabadság, kultúra,
álmok és remény
Fehér rész: Síró gyermekek

                                                                                               english.ohmynews.com



Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése