Karácsony Dél-Koreában~

A karácsony egy viszonylag új és visszafogottabb ünnep Dél-Koreában és Kelet-Ázsiában. Nyugatról átvett és egyre népszerűbb szokásnak számít. A tizenévesek és a gyerekek körében a legnépszerűbb ez az ünnep. A karácsony nem tartozik a nagy ünnepek közé.

Koreában jóval több keresztény él mint a környező országaiban, ezért itt sokkal nagyobb hangsúlyt is fektetnek bele, mint például Japánban vagy Kínában
Myeongdong- A legdivatosabb bevásárló negyed Szöulban
Leginkább a keresztény családok ünneplik a karácsonyt. Koreában a keresztény templomok szintén itt is tartanak szenteste istentiszteleti miséket. A gyerekek és családok számára itt is leadják a legszórakoztatóbb karácsonyi filmeket.

Az ajándékozási szokást is átvették. Bár itt a legközelebbi családtagokon kívül nem igazán adnak másnak ajándékot. Náluk a Mikulás hozza az ajándékokat. Nagyon gyakori ajándékba pénzt adni. 
Namdaemun Market
Nem minden család állít karácsonyfát (sőt egyszer beszéltem egy lánnyal és azt mondta, hogy az anyukája abszurdnak tartja, hogy egy fa álljon a lakásukban), de aki állít az ugyan úgy feldíszíti, mint nálunk. Műfenyőt előbb találni, mint igazit. Az igazi fenyő árai: Kicsik ₩20.000 és 50.000 (4000-10.000 FT) között, míg a nagyobbak ₩100.000 és 150.000 (20.500-30.800 FT) között. Karácsonyfadíszeket  ₩3000 és 10.000 (600-2000 FT) között találni.

Náluk is van karácsonyi vacsora, ilyenkor kerülnek terítékre népszerű koreai ételek, mint az édes burgonya tészta, rizs torta leves, sült marhahús ( Bulgogi ) és a kimchi. Népszerű karácsonykor tortát is enni. 
Legfőképpen Szöulban és az egyéb nagyobb városokban vannak feldíszítve az utcák.  A turistákat és koreai vásárlókat is vonzzák a karácsonykor feldíszített üzletek. Épp ezért szokásuk a nagyvárosoknak díszben állniuk ilyenkor.

Karácsonykor a családok nem feltétlenül vannak együtt, mert ilyenkor a legtöbb ember szórakozni, bulizni, randizni megy. Náluk a karácsony hasonlít egy kicsit a  Valentin-naphoz, mivel ez is egy romantikusabb ünnep. Csak a december 25  munkaszüneti nap.

A koreai cégek ilyenkor rakatszámra gyártanak fülbemászó karácsonyi dalokat, ami a globális és nem globális rajongók körében is nagyon populáris és nagy sikere van.

Ezzel szemben Észak-Koreában csak titokban lehet ünnepelni, mivel ha kiderül, hogy valaki karácsonyt ünnepelt börtönbe zárhatják, de akár meg is ölhetik.

És hogy hogy is van koreaiul a 'Boldog Karácsonyt'?

메리 크리스마 (Meri Keuriseumaseu) vagy 즐거운 크리스마스 되세요 (Jeulgeoun keuriseumaseu doeseyo)
A keresztények még szokták mondani, hogy  성탄 축하해요 (Seongtan chukhahaeyo)


Boldog Karácsonyt minden kedves olvasómnak!^^



 cr.:
eatyourkimchi.com ; christmas.lovetoknow.com ;
english.visitkorea.or.kr ; seoulbeats.com ; 
whychristmas.com



Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése