Kpop: Sasaeng (사생팬)

Most sokunk számára kényes téma kerül terítékre. Eddig már volt szó a fandomokról, azokról az emberekről akik támogatják és szeretik kedvenceinket, amelyik fandomokhoz mi is hozzátartozunk. De ahogyan mindenhol, itt is belefutunk az anti fanok vagy az őrült fanok által kiépített világba. 
 Amikor értetlenül állunk a dolgok előtt, hogy kinek van annyi ideje és ereje, hogy olyan emberekkel foglalkozzon akit csak bántani tud, és hogy miért bántja őket? Vagy, hogy a rajongás, hogy képes beteges zaklatássá fajulni.

Ezek a sasaeng fanok vagy a sasaeng anti-fanok. Maga a sasaeng szó 'örültet' jelent. A sasaeng fanokról már egy-egy szót ejtettem és most egy bejegyzést szerettem volna szentelni ennek a témának. Úgy gondoltam a fanokat és az anti-fanokat egy kalap alá kell vennem. A túlzott imádat és utálat épp egyformán hat. 


 

Most vegyük sorra, hogy egy sasaeng meddig megy el:

JYJ Yoochunt egy épületből kifelé
jövet ütötték meg.
A kedvenceink bántása szóval és cselekedettel épp úgy fáj nekünk, mint a bántottnak. Ha egy kedvenc idolunkat bántják, azzal nem csak azt az egy személyt bántják az anti fanok, hanem egy egész fandomot is.
Az anti fanok szerintem már-már betegesen élik ki utálatukat. A képek manipulálása, facebook/twitter oldalak létrehozása, sőt komplett oldalakat is képesek létrehozni csak azért, hogy azzal a személlyel foglalkozzanak akit valójában gyűlölnek. Hihetetlen, hogy mennyire aktívan figyelik minden lépésüket.

B2ST Yoseob saját kollégiumuk ajtajáról
takarítja le a rosszkívánságokat.
Az anti fanságnak is több fokozata van. Vannak akik igazából nem foglalkoznak túlzottan az idolokkal, vagy magával a Kpoppal, de rendesen oda tudnak szólni a rajongóknak, ha szembejön velük valami. De viszont vannak olyanok akik magát az idolt és nem a rajongókat veszik célba. Ezek az emberek már az idol személyes jogait sértik. Ezek annyira őrülten képesek utálkozni, hogy az idolok menetrendjét figyelve megkeresik őket és módot találnak a bántásukra. Na ezeket nevezik sasaeng anti-fanoknak.

Történnek nagyon veszélyes támadások. Példa TVXQ Yunho esete amikor az italába ragasztót kevertek. Miután megitta vért hányt és azonnal ki kellett mosni a gyomrát. Végül Yunho ejtette a vádat az elkövetője ellen...

A CNBLUE menedzserének
egyik incidense egy rajongóval.
A mostanában legtöbbet bántalmazott csapat az EXO. Szinte ők rendelkeznek a legveszélyesebb sasaeng fanokkal és anti-fanokkal manapság. Az EXO-ra a repülőtéren támadnak rá a legtöbbször. Fordult már elő, hogy anti-fanok fizikailag elég durván bántalmazták a tagokat. Sajnos ezek a támadások sokszor laikus embereket is érintenek.  Az SM ezért többször is nyilatkozta, hogy a repülőtéri menetrendjeiket próbálják titokban tartani, de valahogy a rajongók folyton kiderítik mikor és hol vannak és mivel a sasaeng rajongók is rajongók ezért nem tudnak velük mit kezdeni. És sajnos, ha valamilyen baleset történik az ott lévő emberekkel azért mindig a művészeket teszik felelőssé

Amikor egy idol utcára kerül még testőrökkel együtt is ki van téve a fogdosásnak, ütéseknek és hajtépéseknek. Sokszor telik be ilyenkor a pohár, épp ezért fordult már elő, hogy például a B2ST és CNBLUE menedzserének elborult a feje és megtámadott egy-egy sasaeng rajongót. De nem csak ők kerülnek rossz helyzetbe, mert bizony olykor maga az idol is. Például JYJ Yoochun aki ugyan úgy egy fant ütött meg.


A sasaengek egyik rossz szokása még a cégek épületei előtt táborozni. Ilyenkor megpróbálják kifigyelni a kollégiumok jelszavait és egyéb információkat. Így sikerült pár sasaengnek egy-egy kollégiumba bejutni. Az idolokat alvás közben fotózták le, vagy ellopták a személyes tárgyaikat, de előfordult olyan is, hogy álmukban csókolták meg őket. Sokszor a cégek épületeitől kezdődnek a sasaeng taxikkal való idolkövetések is.(Vannak direkt a sasaeng fanoknak szolgálatára álló taxik akik jó pénzért cserében bármeddig képesek követni az idolokat. A pontos követés érdekében sokszor nem tartják be a KRESZ szabályait, ezért nagyon veszélyesek a forgalomban lévőkre nézve.)





A sasaengek képesek kikeresni az idolok társadalombiztosítási számait vagy hitelkártyaszámait amivel folyton visszaélnek.

Régebben volt, hogy az idolok ajándékba ételt kaptak és elfogadták, de nyilatkozták, hogy már nem merik elfogadni, mert számolniuk kell azzal is, hogy romlott vagy mérgező.

Sokszor hallott probléma, hogy a zaklatók megszerzik egy-egy idol telefonszámát és eladják az interneten vagy saját maguk kergetik szegényeket az őrületbe. Például TVXQ Yunho esete, akinek megszerezték a telefonszámát, majd mikor Yunho már annyira stresszes volt, hogy meg kellett változtatnia a telefonszámát még utána is, mindössze 5 perc alatt megtalálták újra és Yunho állítása szerint azt kérdezte tőle a zaklató: "Miért változtattad meg a számod? Ez nem jó neked?"
De Teen Top Niel, SHINee Jonghyun és még sokan mások is tudnának mesélni a telefonos zaklatásokról.


Lee Joon-hoz írt levél:
"Lee Chang Sun, ne felejts el engem.
Te vagy a mindenem. Szeretlek. Emlékezz. Soojin."
A végére maradt talán az egyik legbetegebb, legfélelmetesebb dolog.  Vérrel írt szerelmes levelek, öncsonkítás egy idolért, kézbe vésett nevek, de Taecyeon még ennél is undorítóbbal kellett egyszer, hogy szembesüljön. Egy lány küldött neki egy levelet amit a menstruációs vérével írt... És hogy alátámassza igazát, hozzá csatolta véres bugyiját. Az esetett az Mnet a sztárhírei között is leadta. 


Egy felmérésben a sasaengek bevallása szerint a világ egyik legjobb dolga egy-két héten keresztül non-stop idolokra vadászni. A sasaeng rajongók mindig csoportokat alakítanak ki és megbeszélik, hogy mikor induljanak idolvadászatra. Szerintük azért jó csoportokba vergődni, mert úgy könnyebben megtalálják az általuk kiszemelt személyt és adatait.




Lee Hong Ki-hoz írt levél:
"Lee Hong Ki, tudod, hogy szeretlek, igaz?"






For example credit: sg.entertainment.yahoo.com/soompi.com /kpopstarz.com





Share this:

JOIN CONVERSATION

3 Hozzászólás:

  1. Ha valaki őrületbe, bűntudatba akarja kergetni HongKi bátyust, velem gyűlik meg a baja! ><

    VálaszTörlés
  2. Felfordult a gyomrom ezektől az emberektől. Sose fogom megérteni mi veszi rá őket arra, hogy ilyeneket csináljanak, de talán nem is akarom. Erről az oldalról megközelítve nem szívesen lennék idol, főleg azt nézve mennyire forrófejű vagyok, mert tuti, hogy egynek-kettőnek lekevernék. De persze akkor én lennék az első számú közellenség, amiért megütök egy "ártatlan" fant. -.-"
    Ez a menstruációs dolog meg aztán végképp kicsapta nálam a biztosítékot. Egyszerre beteg és rohadt undorító! ><

    VálaszTörlés
  3. Ez undorító még szépen nevezve. Nem értem az anti-fanokat, hiszen hogyha utálják az adott idolt, akkor pont, hogy nem kéne vele foglalkozni, énis így teszek, nem pedig megkeserítem szegény életét. A sasaengek meg...Ahogy í nevükből is látszik, őrültek. Én mindig is elítéltem az ilyesmit, most sem lesz másképp. Ez a véres dolog pedig. Volt, hogy barátnőm összekarcolta a kezét, és lehordtam a sárga földig, eléggé durván. A menstruációs meg. Hát arra csak ennyit : fujj.
    Őszintén szólva, nekem is vannak kedvenceim, nekem is van fantáziám, de hogy én ártsak akár Junnienak vagy Thundernek, azt soha. A saját kis dolgait mindenki megtarthatja magának, evvel nincs gond. Viszont nem szabad egy adott határt túllépni.

    VálaszTörlés