18 tény a koreai iskolákról:)

Egy kis ízelítő a koreai középiskolákról:)

~16 órás tanítás egy nap

Ha eddig úgy gondoltad, hogy nem bírod ki az iskoládban  a 6-8 órát végig ülni akkor mit szóljanak a koreai diákok? Az átlagos középiskolai diáknak a tanítás 7:50-kor kezdődik és 16:00-kor fejeződik be . A koreai diákoknak a legfőbb célja bejutni egy jó egyetemre vagy főiskolára.   Ezért sok diák választ még iskola utáni tanítást is. Ez az oktatás ráerősít mindenféle tantárgyra és az angol nyelvre. Az angol nyelvre nagy igényt tartanak. Amelyik diák ezt az életet választja az éjfél előtt nem nagyon tud haza menni, ezért az iskolák ebédet és vacsorát is szolgáltatnak. 

~Szombaton levő iskola

Régen a tanítás hétfőtől-szombatig tartott. Ezt mára már az amerikai hatásokra lecsökkentették hétfőtől-péntekig-re.. A koreai diákok és tanárok is sokkal elégedettebbek.

~Tiszteletreméltó tanár

Koreában van egy mondás, miszerint a tanár olyan magas mint Isten.  Bár a fizetésskálájuk nem túl magas, de a koreai társadalomban  a tanárokat nagyon magas rendűeknek tartják. Korea nagyon tiszteli a tanárokat, ezért náluk nyugdíjkorhatár nincs.  Minnél idősebb egy tanár annál jobban megbecsülik és annál több fizetést kap.

~Jól felszerelt iskolák

A koreai középsikolák technikailag nagyon jól berendezettek.  Az osztálytermeket ellátják jó teljesítményű számítógépekkel, laptopokkal, vetítőkkel + vetítő vászonnal és egyéb technikai kiegészítőkkel. ez azért nem jelenti azt, hogy minden tanár technikai zseni lenne.:)

~5 évenként tanár váltás

A tanárok iskolát váltanak minden 5. évben. Ez a törvény arra született, hogy a kevésbé jó oktatású iskolákba is eljussanak jól oktató tanárok.

~Koreai diákok angol nevekkel

Amelyik koreai diák angolul tanul, az kap egy angol nevet. Az angol tanároknál szokás, hogy elnevezik a diákjait valamilyen hagyományos angol névvel. A koreai diákoknak általában nagyon tetszik az angol nevük, ezért sokszor fordul elő, hogy  
az angol nevükön kezdik el magukat neveztetni.

~A diákok felelősek az iskolájuk tisztaságáért

A koreai iskolarendszer megtanítja a gyerekeket a tisztaság szeretetére. A diákok a becsengetés előtt kitakarítják a mellékhelyiségeket, aulát, tantermeket, lépcsőházakat és felszedik az iskolában talált szemetet.

~Cipőetikett a tantermekben

Van egy szabály, miszerint cipővel egy koreai házba tilos bemenni. Ez alól az iskolák sem kivételek. De itt nem kell zonkniban vagy mezítláb járkálniuk ezért hoznak magukkal "iskolai cipőt". (váltócipő)

~A koreai iskolai ebédek finomak.

Néha furcsa dolgokat látni a koreai ebédeknél a tálcán, de a jó hír hogy a koreai menzák ténylegesen finomak és nagyon egészségesek is. 
Menza képekben:

~A koreaiak szeretik a fogkeféiket.

Akoreai tanárok és diákok egyaránt elhozzák magukkal a fogmosó felszerelésüket. Ez összeköthető az étkezési szokásaikkal is. Sok ételük foghagymás vagy olyan amitől rossz szájszaguk lesz, ezért minden étkezés főétkezés után elmennek fogatmosni.

~WC papír:  Ne indulj el enélkül!

Gondoltad volna, hogy a koreai iskolák mellékhelyiségeiben nem található meg a WC papír? Így minden diák és tanár magával hord WC papírt. De van arra lehetőség, hogy találhatóak a termekben WC papír gurigák és ha  ki kell menni akkor a diák legurít magának annyit amennyire szüksége van.

~Kézmosás: Tisztaság Higénia

Nehéz megmondani, hogy a koreai gyerekek gyakorolnak-e jó higiéniát vagy nem. Úgy tekintve, hogy a téli csapvíz gyakran jéghideg, a mosdóknak általában nincs meleg vize, így azt gondolom, hogy a válasz … nem. Az iskolai mellékhelyiségekben, hiány van a szappanban. Amelyikbe találni szappant az nagy valószínűséggel az egészségügyi szoba mellett található. Ezért a diákok WC papír mellett, gyakran szappant is hordanak maguknál. A koreaiak az otthonukat és magukat nagyon sterilen tartják, de a nyilvános mellékhelyiségeken nem használnak szappant. Nem tartják higénikusnak azt, hogy azzal mossanak kezet amivel mindenki más is megmossa.

~Vizet kapsz ha étkezel

Minden étkezéshez a koreai diákok vizet kapnak. De nem akármilyet. A nyugati ember számára nagyon furcsa lehet. A képen található fémívócsészékben víz található. Ezek kíválóan sterilizált vizek. UV kabinokba rakják őket, így sterilizálják a vizet.

~Rossz látású diákok

Erről a témáról már kifejtettem bővebben is a tényket.
Ha még nem olvastad itt megteheted. A lényeg, hogy az ázsiaiak génjeiben lappang a rossz látás. Lehetetlen elképzelni a koreai iskolákban, hogy egy osztály fele ne lenne szemüveges.

~Mozgássérült diákok

A koreai iskolákba teljes jogú diákként járhatnak bármilyen mozgássérült diákok is. Különös figyelmet fektetnek a mozgássérült diákok  szükségleteire. Ha van az osztályban mozgássérült, akkor a termet a kényelmének megfelelően rendezik be. Habár a tanárok, nem mindig tudják 100%-osan kezelni a fogyatékossággal rendelkező diákokat.

  

~'Kai, Bai, Bo!'

Ez magyarul a 'Kő, papír, olló!'  amit a koreai diákok nagy előszeretettel játszanak. Párokban vagy nagy csoportokban szokták játszani. a koreai iskolák legnépszerűbb játéka a kő papír olló, amit szerintem senkinek sem kell bemutatni.:)















 




cr.: *Grrrl Travele


Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése