Hogyan lázad egy koreai tinédzser?:)

"Hogyan lázadnak a koreai fiúk és lányok "

A világon mindenhol bekövetkezik a tinédzser élet és mindenhol találhatunk lázadó tiniket. Koreában a lázadás többnyire a kemény tanítás miatt van, de Koreának van egy különleges lázadási módja. Ez mind az iskolai szigor és szabályok miatt történik.
Persze nem mindenki válik lázadóvá, ahogy ez nálunk is lenni szokott, hiszen nem rég arról írtam, hogy fontos nekik a tanulás. Ám előfordulhat, mint minden normális tinédzser életben, hogy a tanulásnál fontosabb dolgok is akadnak a tanulásnál. De nézzük meg, hogy mi számít szemtelenségnek Koreában.

 

 

Csoportos "bandázás"

Ahogy a hollywoodi filmekben láthatjuk, Koreában is , főleg a fiúk körében, kialakulnak kisebb csoportok akik vagy együtt lógnak a suliból vagy iskola után együtt töltik azt az időt amit tanulással is eltölthetnének Általában motorbiciklivel közlekednek és zaklatják az utca emberét. De nem valamilyen kisebb bűnszervezetet kell elképzelni, hiszem ők nem bűnözők csak dühös diákok. Persze ez nem újdonság hiszen itthon is ugyanúgy találkozhatunk ugyan ilyen fiatalokkal.

                                            

Lézengés és rossz szokások 

A lázadó tinédzser kedvenc időtöltése a lézengés. Koreában ezek a diákok leginkább parkokba, aluljárókba, elzárt helyekre és parkolókba menekülnek az iskola elől. A lényeg az, hogy a szülők ne tudják, hogy hol vannak és mit csinálnak. Általában egész napjukat a szabadban töltik és nem csinálnak semmi rosszat. A legtöbb lógós diákot guggolós helyzetben látni. (Általában a fiúk dohányoznak is de lányoknál is előfordul) A guggolás hagyományos póz a lógós diákok között. Számukra a guggolás olyan "rossz fiús" póz.

 

 Harc a barátokkal és az ellenséggel

Régóta divat a koreai iskolákban a hierachia fenntartása. Ez olyannyira komoly náluk, hogy még a saját baráti körükben is megvannak a szigorú hierachia szabályok. Léteznek az egy-egy baráti körök vezetői, léteznek az osztályon belüli vezetők és léteznek olyanok is akik az egész iskolában is vezető egyéniségnek számítanak. Persze ez minden baráti körben és iskolában előfordul, de Koreában ezt sokkal komolyabban tekintik. Itt még a barát a baráttal is képes versenybe szállni a "király"짱 címért. Habár barátok között ez nem számít "ellenségeskedésnek" azaz nem fogják megutálni egymást a versengés miatt. Aki elnyeri a "király címet" annak a szavai, viselkedése nagy bélyeget nyom a többiek életére. 



Cuki a smink

Koreai tanárok és a szülők hajlamosak azt hinni, hogy a jó külső nem fér össze a jó tanulással. ezért is tiltják a sminkelést az iskolákban. A tanárok és szülők szerint a diáklány inkább foglalkozzon a tanulással, minthogy reggelente felvigyen egy kis szemfestéket. De ez nem állítja meg a diákokat.. Sok koreai lány (legyen szó lázadóról, vagy nem lázadóról) szeretne jól kinézni (ki nem?:)). Az iskolában való sminkelés számít a lányok körében az egyik legnagyobb lázadásnak. Ha egy koreai diákot sminkben látunk, akkor ezzel mutatja ki nem tetszését a koreai iskolai szabályokra.

 

Nagyon rövid szoknyák

A koreai állami iskolákban kötelező az egyen ruha. Pontosan ugyan olyan ruhát visel minden tanuló. Ez a fiúknál nem probléma, de a lányoknál ez elég nagy nem tetszést jelent. A szoknyák a legtöbbször térdig érőek. Régen nagyon sok normának kellett megfelelni egyen ruha téren is. Habár a szabályok sokkal lazábbak az utóbbi években. Annak érdekében tehát, hogy kitűnjön a többiek közül, valamit ki kellett találniuk. Ekkor jött a felhúzott szoknya ötlete. Ez szerintük szexisebbé és egyedivé teszi őket. Ezek a diákok lényegesen megszegik a szabályokat. Általában minél rövidebb egy szoknya, annál lázadóbb a lány.


A festett haj

Amellett, hogy szabályokhoz van kötve a ruhájuk, még a hajuk hordására is vannak szabályok. Az a szabály, hogy sem a lányok sem a fiúk nem festhetik a hajukat, és egy régi szabály szerint a fiúk hajának nagyon rövidnek kellett lennie, annyira , hogy látszódjon a fül és a lányoknak nem lehetett hosszabb haja vállig érőnél.A hajszínük pedig az eredeti koreai hajszín, a feketének kellett lennie. A tanárok még mindig nagyon gátolják , hogy a diákok színes hajakat hordjanak. erre a lázadó diák megnöveszti a haját, és befesti a legmerészebb színekre. Ezzel jelezve a tanároknak, hogy nem érdekli őket a "hülye" iskolai szabályok.

Share this:

JOIN CONVERSATION

3 Hozzászólás:

  1. Ez nagyon érdekes volt :) *Yuyu

    VálaszTörlés
  2. Wow.. ez igazán érdekes volt... :DD

    VálaszTörlés
  3. Nekem tetszett, imádok ilyen érdekességeket olvasni a koreaiakról.:)))

    VálaszTörlés