Húsvét Dél-Koreában~


A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe. A Bibliában Krisztust pénteken feszítették keresztre, majd harmadnap feltámadt. A húsvét a 40 napos böjtnek a lezárása is. /Húshagyó táplálkozás/ Leginkább a  nyugati kultúrában játszik szerepet.
És akkor itt a kérdés... Vajon ünneplik-e Koreában a húsvétot? Ez az ünnep nem tartozik a koreai hivatalos ünnepekhez. Sok ázsiai országban nem is tartják számon.  Dél-Koreában, ahol a lakosság fele keresztény, a boltokban nem is nagyon látni jelét az ünnepnek. Alig-alig utalnak az ünnepre. Ettől függetlenül a gyerekek itt is festenek tojásokat, és itt is játszanak tojás kereséseket. Ezek javarészt az iskolákban történnek. A húsvét szimbólumai itt is a tojás, csibe és nyúl. A tojásfestészetet a kínai kultúrából vették át. Koreában az egyházak és a vallásosak megtartják az ünnepet (azzal a kivétellel, hogy itt nem locsolkodnak, mivel ez magyar szokás), ugyan úgy ahogy nálunk is aki meg nem ünnepli annak csak egy egyszerű hétvége.

Koreaiul a 'Boldog húsvétot! így szól: 부활절을 잘 보내세요 – Puh-wha-choreul jal  Bo-nae-se-yo! /Nyers fordításban áldott jó húsvétot/


Amint már írtam a gyerekek az iskolákban tartott kézműveseken és játékokban vesznek részt. Ezek az angoltanáraikkal történnek főként, akik a nyugati kultúrát is tanítják nekik. Nagyon fontosnak tartják, hogy a diákjaik ebbe is be legyenek avatva.

Kézművesek és tojásfestés:


forrás: smileyjkl.blogspot.hu
forrás:  muchadoaboutlisa.wordpress.com
"Jézus már feltámadt!"
forrás: smileyjkl.blogspot.hu
"Boldog húsvétot!
forrás: smileyjkl.blogspot.hu
 Tojás keresés, a gyerekek itt a megtalált tojásokért ajándékokat is kaptak.

forrás: smileyjkl.blogspot.hu
forrás: smileyjkl.blogspot.hu
forrás: muchadoaboutlisa.wordpress.com




Koreában található húsvéti csokik.
forrás: muchadoaboutlisa.wordpress.com

Állítólag Koreában a mostani húsvét nagyon felszülten telik Észak-Korea fenyegetése miatt. Az utcákon még mindig ugyan úgy járkálnak az emberek, de már bármire fel vannak készülve. Akik ellátogattak a templomokba a lelkészek segíttek nekik felkészülni ezekre az időkre. A két Korea határánál nem látni az északi csapatok gyülekezését, épp ezért senki nem tudja mire számíthat.



Ezzel kívánok nektek 'Boldog húsvétot!
Töltsétek boldogságban és békességben ezt az ünnepünket!♥


부활절을 잘 보내세요!



Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése