Film ajánló: Haeundae



해 운 대


Ha a drága unokatestvérem a saját gépemen dolgozik és nem tudok fordítani és írni akkor a drága unokatestvérem leköt egy dél-koreai filmmel.:D A film végeztével az első gondolatom: "De szeretném ezt ajánlani mindenkinek!" A film háromnegyede poén és humor egyveleg amin én jókat röhögtem a film vége pedig könnyzápor, legalábbis az én részemről.:D (Sírósok elő a zsebkendőkkel!.:D) Nem spoilerkedem, de röviden leírom, hogy miről szól a film, hátha kedvet kaptok hozzá!


  A film 2004-ben játszódik egy dél-koreai Busan nevű városban, azon belül Haeundaeben. Busan egy üdülő paradicsom, gyönyörű tengerpartját  milliók látogatják. De Busan nem csak a kikapcsolódni vágyókat vonzza, hanem a halászokat is, mivel Busan eredetileg régen egy halász város volt. A történet 3 szálon fut végig. 3 különböző élethelyzet tárul elénk a film nézése közben.
   
Az első szála a történetnek egy szegény halászcsaládról szól. A film egy halászjelenettel kezdődik, ahol az egyik főszereplő férfi Man Sik a viharos tengeren hibát követ el és emiatt Man Sik szerelmének, Yeon Heenak az apja meghal. Yeon Hee kezdetben nem tudja apja halálának pontos okát, az akkor ott lévő halászok nem beszélnek arról az ominózus estéről. Man Sik kissé jobb módú Yeon Heenál, épp ezért Man Sik anyukája sokszor bánik a lánnyal igazságtalanul. Szerencsére Yeon Hee egy talpraesett lány, így képes megvédenie magát.
  
A második szála a történetnek a gazdag rétegé. Ez a geológus Kim Hwiről, az üzletasszony Yoo Jinről és közös lányukról szól. Kim Hwi amióta elvált feleségétől magánéleti problémákkal küszködik. A filmből kiderül, hogy közös lányuk nem tudja ki az igazi apukája, mivel Yoo Jin Kim Hwit egy régi barátként mutatta be a kislánynak. Yoo Jin egy EXPO megnyitása miatt költözött vissza Amerikából Busanba. Kim Hwi lesz az, aki észreveszi, hogy nem csak Japánt, hanem Dél-Korea déli részét is fenyegeti a megacunami, amit egy földrengés idéz elő. Ennek a földrengésnek az epicentruma a Csuzima-sziget. Kim Hwi nagyon sokáig bizonygatja az igazát a cunamival kapcsolatban, mert senki nem akar hinni neki, mivel Dél-Koreát efféle természeti katasztrófák nem veszélyeztetik.
  
A harmadik szála a történetnek három szöuli lánnyal kezdődik. A három nyaraló lányt a tengerparton leszólítja három férfi. A lányok elmennek a fiúkkal, jachttal a tengerre. A három lány közül az egyetemista Hee Mi az, aki nem élvezi a fiúk társaságát, így elvonul tőlük. Egy kis baleset következtében Hee Mi a tengerbe esik. Egy arra járó életmentő, Hyeong Sik, aki mellesleg Man Sik öccse, menti ki a vízből. Innentől kezdve Hyeong Sik és Hee Mi őrlődnek egymással.
   A film végén, amikor elszabadul a pokol és lecsap a partvidékre a fékezhetetlen, pusztító szökőár, mindannyiuknak küzdeni kell a túlélésért.
  
Ez a film Dél-Korea első katasztrófa filmje. A film nagyon sok kritikát kapott. Igazán megosztó, hogy kinek tetszik és kinek nem. Egyesek szerint a melodrámához nem passzol a katasztrófa. A film eleje tömve van humoros részekkel, az ember azt hinné, hogy vígjátékot néz. A humoros részekből a filmben elrejtett egy-egy képsor zökkent ki, amikor bemutatják, hogy a Csuzima-szigeteknél bizony nagyon nagy a gond. A film vége kanyarodik csak át katasztrófába. A film minősége a 2009-es grafikához képest tökéletes. Véleményem szerint a cselekmények is megállják a helyüket, bár ez nem meglepő, mivel Dél-Korea legtöbb dráma és filmkészítő cége, a CJ Entertainment forgalmazza. A filmben olyan híres színészek játszanak, mint Ha Ji Won, Lee Min Ki, Uhm Jung Hwa, vagy a sikeres gyerekszínész Kim Yoo Jung.
  
A film nem csak a Korea fanoknak, hanem a laikus embereknek is egyaránt élvezetes lehet. Azoknak tudnám ajánlani, akik élvezik a vígjátékok nyújtotta humort, de egyben a katasztrófa filmekkel járó baleseteket és haláleseteket is. Természetesen a Dél-Korea fanoknak kötelező!

Szereplők:

  • Sol Kyung Gu - Choi Man Sik
  • Ha Ji Won - Kang Yeon Hee
  • Park Joong Hoon - Kim Hwi
  • Lee Min Ki - Choi Hyeong Sik
  • Kang Ye Won - Kim Hee Mi
  • Uhm Jung Hwa - Lee Yoo Jin
  • Kim In Kwon - Oh Dong Choon

Forgalmazza: CJ Entertainment
Megjelenés: 2009. Július 22


És persze a link a magyar szinkronos teljes filmhez!^^: ---> Haeundae




Share this:

JOIN CONVERSATION

2 Hozzászólás:

  1. Szia, nagyon orulok,hogy ajanlottad ezt a nagyszeru filmet! Masnap mar meg is neztem! Olyan erdekes,hogy a film elejen meg nevetni is lehetett,es szerintem nem sokan gondoljak,hogy a film vege katasztrofaba torkollik. Eloszor enis,tenyleg sok mindenen nevettem,foleg amikor a pasi megmenti a csajt,aki a cigi miatt a vizbe esett (^^), aztan kesobb mar szo szerint zokogtam. Nalam mar akkor eltorott a mecses,amikor a helikopteres-megmentos jelenet volt. Es az a legfelelmetesebb az egesz dologban,hogy ilyen barmikor mwgtortenhet a valosagban is. Meg egyszer nagyon koszonom a filmajanlast, es ne haragudj a hosszu hozzaszolasert es az ekezet lehagyasokert,csak koreai-angol billentyuzet van beallitva.
    Imadom azt ahogyan irsz,es azt is,ahogyan irsz!:) hwaiting!!!<3 szeretunk Viki♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Noriko♥♥♥♥
      Igazán nincs mit!! És valóban az elején nagyon sokat röhögtem én is és a végét pedig nem lehetett kibírni sírás nélkül( 3. nézésre sem):D És nekem a lány x fiú páros volt a kedvencem nem véletlenül akkor tört el a mécses amikor a vízi mentős fiú halt meg.Tényleg ezt a katasztrófát nem kívánnám senkinek.:( Örülök, hogy ilyen sokat írtál semmi baj az ékezet lehagyások miatt!Nagyon köszönöm szépen a kedves szavakat!♥ Szeretlek Noriko!♥^^

      Törlés